Med omvälvande mål i sikte

8 december, 2016

cereno-bild5-161213

Orädda, envisa och med en stark vision. Det är en rättvis beskrivning av såväl GU Ventures som Cereno Scientific och Cellink. Och det är tre utmärkande egenskaper för företag som kompromisslöst verkställer sina visioner om att skapa en bättre värld.

På jakt efter det disruptiva

Inkubatorn GU Ventures har i 20 år identifierat idéer vid Göteborgs universitet som kan bilda grund för ett tillväxtbolag och lyckas globalt. De väjer inte undan för det som är svårt, så länge det är ett viktigt behov som kan tillfredsställas.

– Vi vill göra skillnad, säger Klementina Österberg, VD för GU Ventures. Vi välkomnar projekt som är kostsamma, svåra och tar lång tid att genomföra, och just därför behöver vårt stöd. När de lyckas, medför de stora och omvälvande positiva effekter för enskilda människor och samhället.

Några aktuella exempel är Cereno Scientifics unika blodproppsförebyggande läkemedel och Cellinks revolutionerande 3D-bioskrivare och biobläck för printning av mänskliga vävnader.

– De som driver fram sådana här nydanande koncept är vår tids Newton eller Galilei, menar Klementina. Därför letar vi efter de som vågar bryta mönstren med så kallade disruptiva teknologier.

Bromsar främsta dödsorsaken

Blodpropp är den i särklass vanligaste dödsorsaken idag. De som överlever en blodpropp har stor risk för återfall, och traditionell behandling ökar risken för allvarliga blödningar. Cereno Scientific utvecklar ett nytt läkemedel som skall stärka kroppens egen propplösande funktion och samtidigt undvika blödningsrisken som finns med nuvarande terapier.

– Det är mycket motiverande att utveckla en produkt som det finns ett så stort och uppenbart behov av, säger VD Sten R. Sörensen. Läkare och patienter med risk för blodpropp behöver en effektiv förebyggande behandling med mindre risker för blödningar. Då vi jobbar med en tidigare känd substans har vi kortare tid till marknad och lägre risker i utvecklingsarbetet.

3D-utskrifter av vävnader

Bioteknikbolaget Cellink har tagit fram ett av världens första universella biobläck som kan användas i deras egentillverkade 3D-skrivare för att skriva ut mänskliga vävnader för medicinska experiment. Bolaget startades i januari 2016 och har redan under den korta tiden fått flera utmärkelser, noterats på Nasdaq First North och sålt till fler än 27 länder.

– Vår vision är att en dag kunna skriva ut hela, fullt fungerande mänskliga organ, förklarar VD och grundare Erik Gatenholm. Även om vi har en bra bit kvar att gå har vi redan försäljning världen över och en mycket god tillväxt.

Tekniken skapar bland annat möjligheter för cancerforskning och kosmetikatester. Det används redan på många av världens mest välrenommerade forskningsinstitutioner och erbjuder dessa forskare möjlighet att verka inom världens mest innovativa forskningsområden.

– Vi är unga och vi älskar det vi gör, säger Erik. Det säljer. Snart vet alla att ett nytt svenskt bolag har tagit en globalt ledande roll i ett forskningsområde i frontlinjen. Vi kommer också få med ännu fler forskare på tåget för att minska användandet av djur inom framtagandet av kosmetika produkter och läkemedel.

– Jag tror inte gemene man riktigt inser hur snabbt forskningen går framåt i Life Science-segmentet nu, fortsätter Sten. Det finns många företag som drivs av entreprenörer med en okuvlig passion för att hjälpa människor till ett bättre liv.

– Cereno Scientific och Cellink tillhör definitivt denna kategori, avslutar Klementina.

Läs mer på:
www.guventures.com,
www.cerenoscientific.se,
www.cellink.eu

Text: Jesper Mossberg

Kalender

Cereno presenterar på BioStock Live i Lund 2018-04-18

Extra bolagsstämma 2018-04-19

Q1 rapport 2018-05-24

Årsstämma 2018-06-13

Mer om oss...

Vår VD, Sten R. Sörensen, presenterade på Småbolagsdagen 12 juni 2017

Vi är stolta att stödja World Thrombosis Day.
Läs mer här.